NU OOK PARTICULIER VERKRIJGBARE PRODUCTEN

WAAS POLDERBROOD

Markt 19
9140 Temse
BELGIUM

Tel. 03 771 00 12
Fax 03 771 01 32

info@molensvantemse.be

1912

De Antwerpse firma Alphonse Van Fraeyenhove richt  een nieuw gebouw op aan de Scheldekaai waar zich nu nog steeds de Molens van Temse bevinden.
Langs de achterzijde wordt  de nieuwe molen verbonden met een oud gebouw uit 1617 dat tevens als maalderij had gediend.

 

1913

De “moderne maalderij” wordt uitgerust met een stoommachine. Deze heugelijke gebeurtenis valt samen met het zilveren jubileum (1888-1913) van de firma Alphonse Van Fraeyenhove en dit moet worden gevierd. De genodigden worden  met een  feestelijke Wilfordboot opgehaald  aan het “Steen” in Antwerpen en zo naar Temse gebracht.

 

1922

Emiel Lammens, gehuwd met dochter Angèle Van Fraeyenhove,  zal zaakvoerder zijn van 1922 tot 1962. In 1922 wordt de stoommachine vervangen door een gaspower motor.

 

1930

In dit jaar wordt koopt men een schip aan dat de “Vertrouwen” wordt gedoopt. Dankzij de gunstige ligging van het gebouw kan het schip dat slechts een  geringe diepgang heeft toch aanleggen vlakbij de Molens. Veertig jaar lang zal tarwe worden aangevoerd vanuit Antwerpen, Gent en Doornik tot het schip uit de vaart wordt  genomen .

 

1951

De gaspower motor wordt vervangen door een dieselmotor.

 

1953

De silocapaciteit van tarwe wordt  uitgebreid tot 1300 ton. Hierdoor wordt het noodzakelijk twee bouwlagen toe te voegen langs de achterzijde. Aan de voorzijde wordt er ook een bouwlaag voorzien om het magazijn voor het stapelen afgewerkte producten uit te breiden..

 

1962

Na het overlijden van Emiel Lammens – op de geboortedag van zijn kleinzoon Paul - gaat het beleid over naar zijn zoon Jules Lammens.

 

1975

Sinds 1975 draait de maalderij volledig op electriciteit. Er wordt volop geïnvesteerd in silo’s omwille van  de bevoorrading van bloem in bulk .

 

1986

Paul Lammens werkt voortaan samen met zijn vader. In dit jaar wordt ook het labo voor interne kwaliteitscontrole uitgebreid.

 

1990

In het kader van Ponton Temse raakt de Italiaanse kunstenaar Mario Merz gefascineerd door de gevel van de molens en bevestigt er zijn kunstwerk. Later beslist de gemeente het werk van Mario Merz te behouden. Tot op heden kan je het nog steeds zien aan de gevel die uitgeeft op de Scheldekaai.

 

1992

Jules Lammens geeft de fakkel door aan zijn zoon Paul die verder bouwt op de jarenlange ervaring.

 

1993

De reinigingsinstallatie van de tarwe wordt vernieuwd en geautomatiseerd met een plc-sturing.

 

1998

Een nieuwe  maalderij wordt ingeplant op de plaats waar voorheen de oude kuiserij stond.

 

2001

De achtergevel wordt gerestaureerd en de burelen worden gerenoveerd.

 

2012

100 jaar Molens van Temse !

 

2016

De installatie van een afzakmachine en een stapelrobot maken het werk van ons personeel heel wat lichter. Klik op onderstaande link en zie hoe deze machines een deel van het zware werk op de Molens overnemen…

Link: Molens Van Temse - Afzakmachine & Stapelrobot

 

Design and development by Total Design Belgium © All rights reserved. Molens van Temse N.V.