1.Waas Polderbrood is nieuw streekproduct
Het Nieuwsblad, dinsdag 30 oktober 2012, p. 24, 385w.
Voor het eerst heeft het Waasland een eigen streekbrood: het Waas Polderbrood. Dit lichtbruine brood met als hoofdingrediŽnt tarwe uit de Wase polders wordt vanaf vandaag verkocht bij meer dan dertig bakkers en hun aantal groeit nog dagelijks.
2."Een brood om fier op te zijn"
Het Laatste Nieuws, dinsdag 30 oktober 2012, p. 20, 386w.
Het Waasland is een nieuw streekproduct rijker. Een dertigtal bakkers in de regio biedt voortaan het Waas polderbrood aan. Dat is een lichtbruin ambachtelijk brood met tarwe afkomstig van de zware Wase poldergronden. "Een brood om fier op te zijn", klinkt het bij de bakkers.
3.Waas polderbrood nieuw streekproduct
Gazet van Antwerpen, dinsdag 30 oktober 2012, p. 13, 433w.
Regio Dertig bakkers pakken uit met nieuwigheid Het Waasland is een streekproduct rijker. Het Waas polderbrood wordt door een dertigtal ambachtelijke bakkers vervaardigd van kwaliteitstarwe uit de zware Wase poldergronden. Het brood is rijk aan vezels en mineralen. 0 0 Het Waas polderbrood is het resultaat van een samenwerking tussen de Molens van Temse en de Bakkersbond van Sint-Niklaas. Ze sloegen de handen in elkaar om een nieuw brood te creŽren.
Waasland

Waas Polderbrood is nieuw streekproduct

30-10-2012Pag. 24

Page PDF Pagina

Voor het eerst heeft het Waasland een eigen streekbrood: het Waas Polderbrood. Dit lichtbruine brood met als hoofdingrediŽnt tarwe uit de Wase polders wordt vanaf vandaag verkocht bij meer dan dertig bakkers en hun aantal groeit nog dagelijks. Paul Van Landeghem

Waasland Het Waasland is een nieuw streekproduct rijker en voor het eerst is dat een brood: het Waas Polderbrood.

'Wij zijn blij met de Bakkersbond van Sint-Niklaas dit nieuwe brood voor te kunnen stellen', zegt voorzitter Luc De Boey.

'Het is egaal, lichtbruin en is een volledig ambachtelijk brood uit het Waasland. De grondstoffen zijn geteeld door landbouwers op de zware Wase poldergronden. De tarwe wordt na de oogst onderworpen aan een grondige kwaliteitscontrole in eigen lab, waarna het exclusief vermalen wordt bij de Molens van Temse. Daarna wordt het brood volgens een speciaal recept gebakken door nu al dertig ambachtelijke warme bakkers in het Waasland en hun aantal stijgt nog dagelijks.'

Streekproducten zijn steeds meer gegeerd, niet alleen door topchefs, maar ook door de hobbykok. Daarom nam de bakkersbond het initiatief om een uniek Waas product te maken, dat van grondstof tot eindproduct in de streek gemaakt wordt.

'Onze klanten vinden het meer en meer belangrijk om te weten waar een product vandaan komt', stelt bakker De Boey.

'Wij hebben hier alles in huis om een eigen product van eigen bodem aan te bieden. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook de kwaliteit stijgt omdat de tijdspanne tussen de tarwe op het veld en het brood op tafel minimaal is.'

Molens van Temse

Het familiebedrijf De Molens van Temse, gelegen in een prachtig historisch gebouw aan de Grote Markt in Temse, produceert al honderd jaar meel op die plaats.

'Het vermalen gebeurt tot zeer dicht bij de zemel, zodat de kiem en een deel van de zemel kan meekomen', zegt bedrijfsleider Paul Lammens.

'Door deze vermaling is het brood rijk aan vezels en mineralen. Aan het verkregen tarwemeel wordt ook nog rogge toegevoegd en dat geeft het brood wat meer karakter en een verfrissende smaak.'

De Bakkersbond van Sint-Niklaas weet dat na de Tweede Wereldoorlog slechts 5 procent van alle verkochte broden bruin brood was. In 1975 kwam er een ommekeer en vandaag de dag is 75 procent van alle verkochte brood bruin.

PAUL VAN LANDEGHEM
© 2012 Corelio

Waasland

"Een brood om fier op te zijn"

30-10-2012Pag. 20

BAKKERS PAKKEN UIT MET NIEUW STREEKPRODUCT UIT WASE POLDERGROND

Page PDF Pagina

Het Waasland is een nieuw streekproduct rijker. Een dertigtal bakkers in de regio biedt voortaan het Waas polderbrood aan. Dat is een lichtbruin ambachtelijk brood met tarwe afkomstig van de zware Wase poldergronden. "Een brood om fier op te zijn", klinkt het bij de bakkers.

De Bakkersbond van Sint-Niklaas lanceert samen met de collega's uit Beveren, Sint-Gillis-Waas en Temse een gloednieuw streekproduct: het Waas polderbrood. Dat is een egaal, lichtbruin brood dat op een volledig ambachtelijke manier wordt gemaakt. De belangrijkste grondstof voor het brood, de tarwe, is geteeld door landbouwers op de zware, Wase poldergronden in Kieldrecht, Verrebroek en Prosperpolder. Bij de Molens van Temse op de Markt van het Scheldedorp wordt de tarwe vervolgens op traditionele manier vermalen tot meel. Dat gebeurt daar trouwens al honderd jaar, want de Molens van Temse bestaan sinds 1912. "Het graan wordt ver 'uitgemaald', tot zeer dicht bij de zemel. Daardoor kan de kiem meekomen net zoals een deel van de zemel zelf. Dat maakt het brood rijk aan voedingsstoffen, mineralen en vezels. Een beetje roggebloem creŽert een lichtzure, karaktervolle en verfrissende smaak", klinkt het bij molenaar Paul Lammens.

Liefde

De bakkers willen met dit nieuwe brood hun liefde voor het Waasland tonen. "Een bakker biedt vandaag gemiddeld tussen 10 en 15 verschillende broden aan, maar daar was nog niks uit eigen streek bij. Dit Waas polderbrood is het eerste streekproduct uit de Wase bakkerijen. Bovendien spreken kwaliteitsvolle streekproducten steeds meer topchefs en hobbykoks aan. En dat vinden ook vele klanten belangrijk: weten waar hun voeding vandaan komt. Dit is brood dat van grondstof tot eindproduct een uniek Waas verhaal heeft. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook beter voor de kwaliteit. De tijdspanne tussen de tarwe op het veld en het brood op tafel is minimaal", vertelt Luc De Boy, voorzitter van de Bakkersbond.

Polderpistolets

Met het tarwemeel voor het Waas polderbrood hoeven de bakkers niet uitsluitend brood te bakken. Bij vele bakkers zullen straks ook bijvoorbeeld Wase polderpistolets in de rekken liggen. Het Waas polderbrood is te koop bij dertig bakkers verspreid over het hele Waasland. Het weegt zo'n 700 gram en heeft een richtprijs van 2,30 euro.

JORIS VERGAUWEN
© 2012 Het Laatste Nieuws

Waasland

Waas polderbrood nieuw streekproduct

30-10-2012Pag. 13

Page PDF Pagina

Regio

Dertig bakkers pakken uit met nieuwigheid

Het Waasland is een streekproduct rijker.

Het Waas polderbrood wordt door een dertigtal ambachtelijke bakkers vervaardigd van kwaliteitstarwe uit de zware Wase poldergronden. Het brood is rijk aan vezels en mineralen.

0 0 Het Waas polderbrood is het resultaat van een samenwerking tussen de Molens van Temse en de Bakkersbond van Sint-Niklaas. Ze sloegen de handen in elkaar om een nieuw brood te creŽren. De initiatiefnemers hopen dat het brood een erkenning als streekproduct krijgt.

Als het van zaakvoerder Paul Lammens van de Molens van Temse afhangt, moet dat lukken, alleen al vanwege de ervaring van het bedrijf.

"De Molens van Temse is een familiebedrijf dat door mijn overgrootvader in 1912 opgericht werd, dus net een eeuw geleden", vertelt Paul Lammens. "In die honderd jaar doorzwom het bedrijf heel wat watertjes, zoals de beide Wereldoorlogen en de overstromingen van 1953. Toen stond het water een meter hoog in de lagergelegen delen van het gebouw.

De Molens van Temse staat al vier generaties ten dienste van de bakkers.

De granen worden in een moderne maalderij op een traditionele wijze vermalen. Ons nieuwste product is er eentje uit eigen streek: het Waasland poldermeel."

Voor het nieuwe streekproduct wordt de tarwe uit de polders van onder meer Kieldrecht, Verrebroek en Prosperpolder vermalen tot zeer dicht bij de zemels. Zo kan de kiem meekomen, net als een deel van de zemel zelf.

Verfrissende smaak

"Het galletvormige brood past perfect in een gezond en evenwichtig voedingspatroon, want het is rijk aan ruwvezels en mineralen", vertelt Luc De Boey, voorzitter van de Bakkersbond.

"Door toevoeging van rogge krijgt het broodje nog meer karakter en een verfrissende smaak. De tijdspanne tussen de oogst van de tarwe en het brood op tafel is minimaal.

Onze klanten vinden het meer en meer belangrijk om te weten waar een product vandaan komt. Wij bewijzen met dit brood dat we in het Waasland alles in huis hebben om een streekproduct van eigen bodem aan te bieden."

Het Waas polderbrood weegt ongeveer 700 gram en kost gemiddeld 2,30 euro. Het is nu al verkrijgbaar bij dertig bakkers in Sint-Niklaas, Beveren, Temse, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Zwijndrecht, Belsele, De Klinge, Kieldrecht,Bazel, Vrasene, Melsele en zelfs Boom.

Elke bakker bakt zijn eigen Waas polderbrood, maar dan wel volgens het recept dat ontwikkeld werd door de collega's Luc De Boey uit Sint-Gillis- Waas en Dirk Verhelst uit Beveren.

Yves vrebos

YVES VREBOS
© 2012 Concentra